Monday, July 18, 2005

Vecka 28

gjorde en lång undersökande tur i området gamla stan-riddarholmen-slussen-norra söder, såg massor av prylar.

stickers av gsus , diffus , tjusig , tok och andra , ett gäng pärlplattor , snygga schabloner under centralbron och annanstans, och stora maskerade män-affischer runt slussen (något så avancerat som detta senare, som kräver båt för att kunna utföras, borde kanske föräras med ett eget namn. typ waterart.) också ett par akay-liknande budskap . (i bakgrunden på den sista bilden kan ses hur stadens renhållning förintade de snygga schablonerna under centralbron, bara 20 minuter efter att jag fotat dem.)

kajsa arnoldson har en fin special om streetart i New York här. (via gatukonst.com).

på ovanstående sida kan man i en av kommentarerna, på sidan med bilder från den guidade wooster-promenaden, läsa att det i NY är helt okej att plocka med sig konstverk. kan man verkligen säga att det är det? visserligen gör ju folk det även i sthlm stup i kvarten (försvunna holkar är ett exempel, och vid slussen noterade jag åtminstone spår av två nedrivna pärlplattor), men det drabbar tyvärr de mer avancerade konstverken (det är svårt att ta hem en sticker eller poster utan att ha sönder den). förr eller senare försvinner streetarten genom stadens städning, men jag tycker för den skull inte att man kan plocka med sig konstverk, vilket snarast är att jämföras med att ta med sig tavlor eller skulpturer från "vanliga" museum.

6 Comments:

At 6:32 AM, Anonymous dennis the menace said...

Håller inte med om jämförelsen att ta ner streetart till egen förfogande skulle vara likställt med att stjäla konst från muséer eller gallerier. För mig är gatukonst frihetlig och bygger på helt andra villkor än den institutionella konstens ramar och begränsningar. Sätter man upp något olagligt så har man tagit platsen och lämnat verket åt sitt öde, och personligen ser jag hellre att någon plockar ner ett offentligt (illegalt uppsatt) konstverk och kanske sätter upp det i sin lägenhet än att Stockholms Stad kommer och förstör det för skattepengar...

 
At 9:12 AM, Anonymous denis the menace said...

Förresten, jag gillar de där pärlplatterbjörnarna. Men vad gör den egentligen? Bajsar samtidigt som den runkar sin kuk (ursäkta min franska) som har samma färg som bajset?

 
At 9:47 AM, Blogger Patrick said...

Förstår dina invändningar och håller med dem ur både pengaperspektivet och perspektivet att man lämnat det på allämän plats. Men förtar man inte chansen för fler att se ett konstverk genom att ta hem det? Och bygger inte streetarten på att folk INTE tar med sig konstverken, utan bara observerar dem?

 
At 7:01 AM, Anonymous DP said...

Riktigt fin update, ap-pärlplattorna sprider sig! Sätter jag upp en pärlplatta är det tänkt att folk ska titta på den, men om nån gillar den så pass mycket att dom vill ta hem den, är det ju bra på sitt sätt det med!

 
At 3:19 AM, Anonymous gusse said...

riktigt bra update... :D
jag sitter själv o funderar på några mer advancerade streetart grejjor man skulle kunna sätta up.

 
At 2:33 AM, Anonymous Anonymous said...

Patrick, du måste skilja på stickers och affischer. Endel av det du lagt under stickers är ju helt tydligt affischer som är rätt stora. kan vara svårt att avgöra när man ser dem på skärm, så var lite mer noggrann tack.

 

Post a Comment

<< Home